Sunday, December 13, 2009

ENIGMATICELE IMPRUMUTURI

Am cunostinte limitate de economie, asa ca un articol pe aceasta tema ar putea parea neavenit. Dar nu ma pot abtine sa imi manifest o nedumerire care, in cele din urma ar putea fi lamurita poate de cineva... Toate sursele media ne-au informat progresiv cu privire la imprumuturile pe care statul roman le-a contractat in decursul timpului.
Datoria externa a Romaniei, care atinge aproape 100 de miliarde de euro, cu perpectiva de a se majora in urmatoarea perioada, imi ridica, asadar, mai multe probleme:

1. In vederea unui morganatic "persuit of happyness", i-am indatorat, in avans, pe acei dintre noi care nu s-au nascut inca. Spun aceasta pentru ca marea majoritate a datoriilor contractate urmeaza a fi stinse in zeci de ani. Intrebarea mea fireasca este: Cine va plati aceasta datorie, din moment ce - potrivit studiilor celor mai avizate - populatia Romaniei inregistreaza o scadere semnificativa? Iata, sumar, cateva date: potrivit cercetarii realizate in 2005 de catre UNFPA - Fondul ONU pentru Populatie impreuna cu Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare,(ftp://ftp.unfpa.ro/unfpa/Cartea_Verde_Ro.pdf) doar in perioada 1992-2002 populatia a scazut cu un milion, iar in 50 de ani varstnicii/pensionarii vor alcatui jumatate din populatia Romaniei; tot studiul in cauza aminteste de indici demografici alarmanti cu privire la scaderea natalitatii si cresterea mortalitatii. Nu mai redau toate datele respective intrucat ele sunt publicate si pot fi consultate oricand.
Fig.1: Sporul natural al populatiei 1990-2005 (INS).


Fig.2: Populatia Romaniei pe varste la 1 iulie 2005 (Academia Romana, Institutul National de Cercetari Economice, Centrul de cercetari Demografice "Vladimir Trebici" ).


2. La un moment dat, toate aceste datorii pe care noi le-am facut "in contul" urmasilor vor ajunge la scadenta. Cum le vor plati putinii stranepoti ai nostri? Cu ce?

3. Daca se va ajunge la o eventuala situatie de insolventa, care sunt masurile pe care creditorii nostri le vor lua ca sa isi recupereze "investitia"?No comments:

Post a Comment